Carignan 1892

 

corbieres-domaine-la-baronne-1360x765
Château La Baronne

Rok 1892 obfitował w wydarzenia doniosłe dla dziejów ludzkości i wszechświata:

  • Rudolf Diesel opatentował silnik wysokoprężny

  • niemiecki astronom Max Wolf odkrył planetoidę Heidelberga

  • założono klub sportowy FC Liverpool

  • w Petersburgu odbyła się premiera Dziadka do orzechów

  • Arthur Conan Doyle wydał Przygody Sherlocka Holmesa

  • w Kanadzie opublikowano reguły gry w koszykówkę

  • 11-letnia Virginia Woolf wybrała się na wycieczkę do latarni na wyspie Godrevy w Kornwalii

  • powstała Polska Partia Socjalistyczna

  • w Kijowie uruchomiono pierwszą linię tramwaju elektrycznego

  • w Londynie premierę miała komedia Wachlarz Lady Windermere Oscara Wilde’a

  • Jan Matejko zrobił sobie selfie olejem na płótnie

  • Erik Satie skomponował pierwsze utwory w oparciu o własny system muzyczny

  • w Falun odbyły się pierwsze zawody w rzucie oszczepem

  • urodzili się m.in. J.R.R. Tolkien, Francisco Franco, Bruno Schulz, Bolesław Bierut, Haile Selassie i Ansgary Malina

  • niejaki Monsieur Roche zasadził krzewy odmiany carignan u stóp Góry Alaryka, nazwanej tak na cześć króla Wizygotów z V wieku (lokalna legenda głosi, że władca ukrył w pieczarach wzniesienia wielkie skarby, jednak jak do tej pory żadne znaleziska tego nie potwierdziły). Dziś z krzewów pamiętających fin de siècle tłoczą swoje flagowe wino Anne i Jean Lignères z Château La Baronne.

Château La Baronne, Pièce de Roche 2013

La Baronne Piece de Roche

Wino pachnie obłędnie: leśnym spacerem w upalny sierpniowy dzień, starymi meblami w knajpkach na krakowskim Kazimierzu (Eszeweria, Alchemia, Singer), tytoniem fajkowym, który palił mój dziadek, torfem wydobywanym ze szkockich grzęzawisk, świeżo wyciśniętym sokiem z aronii, dymem z jałowca, co łzy wyciska, słodkimi czereśniami wykradanymi z gąsiora, w którym babcia robiła nalewkę. Przecudnej urody kwasowość jest jak struna arabskiej lutni, wibrująca, napięta i subtelna, na którą nanizane są dojrzałe ciemne owoce i asertywne taniny. Długi finisz przynosi posmak daktyli i mokki, rozgrzewa i syci aż do ostatniej kropli. Słowem, wino precyzyjne, finezyjne i przepyszne w każdym calu, l’esprit de carignan uchwycony idealnie.

KontretykietaPièce de Roche 2013
Apelacja: IGP Aude Hauterive
Parcela: 4 ha carignan
Wiek krzewów: >120 lat
Terroir: aluwium/glina/wapień/żwir
Gęstość nasadzenia: 4500/ha
Wydajność: 19 hl/ha (!)
Fermentacja: spontaniczna
Maceracja: 30 dni
Dojrzewanie: 12 m-cy w dębie
Filtracja/klarowanie: brak
Wegańskie: tak
Alkohol: 14,5%
Certyfikat: Agriculture Biologique
w nowszych rocznikach również Demeter

W Polsce dzięki uprzejmości:
Wine & People (Warszawa, Bielańska 6)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s