Malbec/Corvina – Masi un poco passito

Wpadła mi ostatnio w ręce flaszka, którą wenecki gigant Masi upichcił na powulkanicznej patelni płaskowyżu Tupungato w Mendozie. Znajomość ta zaczęła się od zgrzytu, bo oto czytam kontretykietę i oczom nie wierzę, malbeka ze starych krzewów sparowali tutaj z corviną, której grona po zbiorach dodatkowo podsuszono. Po kiego grzyba, ja się pytam. To tak jakby hiperdojrzałe pod andyjskim słońcem winogrona wsadzić jeszcze na godzinkę lub dwie do mikrofalówki, tak na wszelki wypadek, albo podłączyć orkiestrę tanga do elektrycznego przesteru, albo doczepić do porsche dodatkowe silniki odrzutowe. Przesada – to za mało powiedziane.

DSC_2905

Odkorkowuję butelkę i czuję, że zaraz wdepnę ma minę przeciwpancerną. A tymczasem… nic z tych rzeczy. Dysonans poznawczy zbija mnie z pantałyku i budzi z dogmatycznej drzemki. Wino pachnie skałą, chłodnym górskim powietrzem, dojrzałą wiśnią i kwiatem goździka. Ma dobry kwas, muślinowy w fakturze owoc i długie, wypolerowane na glancuś taniny. Po dłuższym napowietrzeniu wychylają głowę z kieliszka nuty a la passito – czekolada, suszona żurawina, brownie z rozmarynem, bombonierka.

Tam, gdzie miała być mina, trysnęło źródło naprawdę dobrego wina, eleganckiego, zrównoważonego, pełnego ogłady i przyjemnie chłodnej rezerwy. Skojarzyło mi się wręcz z niektórymi obrazami znanego argentyńskiego malarza surrealisty, który tworzył pod pseudonimem Xul Solar. Jest w jego stylu przestrzenność, rozpiętość wrażeń, głęboki oddech i górski chłód. Jest też pewna ujmująca prostota, przywodząca na myśl sztukę naiwną, zaskakująca perspektywa, wielowarstwowość i spójność formy. Takie właśnie jest Masi Tupungato Passo Doble, modernistyczne, choć niezbyt awangardowe, kolorowe, ale nie pstrokate, wyważone,  smukłe i wdzięczne.

cinco-melodias-1949-xul solar
Xul Solar, Cinco Melodias (1949 r.)

Część wina wlałem do gulaszu wołowego, gulasz był zadowolony, a ja ze swojej strony zadowolony byłem z gulaszu. Dodatkową zaletą jest to, że wino powstaje na bazie gron z upraw organicznych i bez żadnych obaw mogą je konsumować wegetarianie, tzn. że w procesie klarowania nie są używane żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Masi Tupungato Passo Doble 2014
Mendoza / Valle de Uco
malbec (85%)
corvina (15%, lekko podsuszone grona)
9 miesięcy w beczkach francuskich
Alk. 14%

Do kupienia w sklepach Centrum Wina za ok. 60 zł.

Źródło wina: zakup własny.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s