Co dwie głowy, to nie jedna – Crocus Malbec de Cahors

Gwarancją sukcesu każdego udanego duetu jest kontrast. Przykłady można mnożyć bez końca: Don Kichot i Sancho Pansa, Kubuś Fatalista i jego pan, Bono i Pavarotti, Vincent i Jules (Pulp Fiction), Rosencrantz i Guildenstern (w sztuce i filmie Toma Stopparda), Batman i Robin, Sherlock Holmes i Doktor Watson, Dr Jekyll i Mr Hyde (duet jednoosobowy), Gogo i Didi u Becketta (Czekając na Godota) i tak dalej. Chodzi o sprzężony antagonizm, kreatywny konflikt, który daje ciekawe, a nieraz wręcz wybuchowe efekty.

paul-hobbs
Paul Hobbs i jego urocza córka Augusta (© Wine Spectator)

Nie inaczej jest w przypadku wspólnego przedsięwzięcia winiarskiego Paula Hobbsa z Kalifornii i Bertranda Vigouroux z Cahors. Ten pierwszy jest uznawany za specjalistę od argentyńskiego malbeka. Jako jeden z pierwszych dostrzegł ogromny potencjał tej odmiany w Argentynie już w latach 80. ubiegłego stulecia. Winiarskie ostrogi zdobył u Mondaviego, współpracując m.in. przy tworzeniu słynnego Opus One. W Argentynie związany był z renomowaną bodegą Catena Zapata, a od jakiegoś czasu koncentruje się przede wszystkim na projekcie Viña Cobos (99 punktów od Roberta Parkera za malbeka z Marchiori Vineyard 2006). We własnej winnicy w rodzinnej Kalifornii jest pionierem win naturalnych, produkowanych z użyciem rdzennych drożdży, bez filtracji i klarowania. Słowem: wizjoner, innowator, groundbreaker.

Z kolei Bertrand Vigouroux pochodzi z rodziny, która w Cahors zapuściła winne korzenie już w XIX wieku. Należy do nich m.in. słynna winnica Château de Haute-Serre, o której wzmiankują już dokumenty z okresu średniowiecza. Kultywując wielowiekową tradycję winiarstwa w Cahors, kolejne pokolenia rodziny Vigouroux przyczyniły się do odrodzenia jakościowych win w tym regionie poprzez szczególny nacisk na metody nasadzeń, dbałość o winnice, niską wydajność i umiejętne korzystanie z dobrodziejstw francuskiego dębu. Słowem: tradycja, bezkompromisowość, jakość.

bertrand-gabriel-vigouroux_0
Bertrand Vigouroux i jego beczułki (© http://www.rfi.fr)

Wspólny projekt obydwu panów nosi nazwę Crocus (od krokusów, które współdzielą terroir z krzewami malbeka) i obejmuje trzy wina produkowane w Cahors. Miałem okazję zajrzeć tylko do atelier tego francusko-amerykańskiego joint venture, tzn. zajrzałem do butelki wina podstawowego, które zwie się właśnie L’Atelier Malbec de Cahors. Grona zbierano z krzewów w przedziale wiekowym 14-40 lat, rosnących w trzech różnych siedliskach:

  1. Haute-Serre – jeden z najwyżej położonych płaskowyżów w Cahors, wapień, czerwona glina (bogata w żelazo), niebieska glina – winu przydaje finezji, mineralności i długości.

  2. Leret-Monpezat – taras na średniej wysokości, skała osadowa, wapień, glina – struktura i ciało.

  3. Mercuès – taras położony najbliżej rzeki Lot, gleby aluwialne i gliniaste – struktura, nuty kwiatowe, ciemne owoce.

Taki był przepis na to wino, a jak to się przedstawia w kieliszku? W aromacie sporo jeżyn i tarniny, niuans kawy z kardamonem, a do tego całe naręcze bratków. W ustach porządna kwasowość obudowana soczystym owocem, postawna struktura i gruboziarniste taniny 3D, które dodają winu energiczności i animuszu. Bardzo intrygujący skalny posmak. Po kilku godzinach taniny opadają na dno, a na pierwszy plan wychodzi przyjemnie oblepiający język owocowy miąższ (aronia, jeżyna).

To starcie dwóch osobowości zaowocowało harmonijnym kompromisem. Wampirek z Cahors zostało co nieco ucywilizowany, ma przypiłowane kły (taniny wyraźne, ale nie męczące), dębowy makijaż ograniczony do minimum (tylko duże beczki), a nacisk położony jest zdecydowanie na owocowe rumieńce.

Taki złoty środek, choć mi osobiście bardziej przypadł do gustu cahorski malbec w stylu człowieka z blizną – Château du Cèdre od Pascala Verhaeghe’a.

Crocus Paul Bertrandcrocus-cahors
L’Atelier Malbec de Cahors 2012
100% malbec
Wiek krzewów: 14-40 lat
Krzewy gęsto sadzone
Pojedynczy Guyot
Zbiory: 22-27.10.2012
Wydajność: 35-40 hl/ha
22 dni maceracji
18 m-cy w foudre (5000 l) z dębu francuskiego
Do kupienia w Almie: 109 zł.

W mojej skali: 6/10

Źródło wina: zakup własny

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s